De Cesky Fousek

De Cesky Fousek is een middelgrote ruwharige continentale staande jachthond met aangeboren eigenschappen voor veld-, bos-, en waterwerk. Hierdoor kan de hond veelzijdig in de jacht gebruikt worden en is dus een echte allrounder die zowel vóór als ná het schot werkt. Het is een harde werker en hij is daarbij hard voor zichzelf, niet richting baas. Ondanks zijn aangeboren passie voor roofwild is hij zeer sociaal, stabiel van karakter en gemakkelijk te trainen en te leiden. Van oorsprong is de Cesky Fousek een hardwerkende jachthond. Van zijn kwaliteiten wordt in het land van oorsprong nog steeds ruimschoots gebruik gemaakt. Daar is hij al decennia lang één van de meest gebruikte staande jachthonden. De jagers stellen vooral zijn veelzijdigheid en goede hanteerbaarheid op prijs.

Eenmaal thuis bij zijn baas komt zijn rustige aard naar voren, en van een gepassioneerde jager met veel ‘will to please’ verandert de Fousek dan in een rustige hond die zich gemakkelijk voegt naar de regels van het gezin. De Fousek is sterk gehecht aan zijn baas en zeer aanhankelijk ten opzichte van zijn familie. De Cesky Fousek zal bij onraad wel blaffen maar is niet echt waaks. Bezoekers worden in alle vriendelijkheid ontvangen. De Cesky Fousek heeft dagelijks een flinke portie beweging nodig en mentale stimulatie in de vorm van training en sociaal contact.

Het is een zachte hond, en dient daarom ook met een ‘zachte’ hand te worden gecorrigeerd. Hij heeft wel een consequente en overtuigende baas nodig. Een “ijzeren vuist in een fluwelen handschoen” wordt wel eens gezegd.